Ananas – źródło cennej bromelainy

Ananas - źródło cennej bromelainy

Ananas - źródło cennej bromelainy

Zdrowa dieta

Coraz częściej większą uwagę przywiązujemy do swojej diety. Wiadomo, że w owocach i warzywach znajduje się wiele witamin. Jednak nie każdy z nas wie, jakie składniki dokładnie znajdują się w danym owocu czy warzywie, a już tym bardziej jaki wpływ mają na organizm. Czasami mamy zdrowie na wyciągnięcie ręki, ale nie jesteśmy tego świadomi. Takim przykładem jest ananas. Oczywiście świeży, a nie puszkowany. Jest od źródłem cennej bromelainy. Jeżeli będziesz mieć okazję, by kupić ananasa zrób to bez wahania!

Właściwości bromelainy doceniono już w latach sześćdziesiątych. Jest to enzym trawiący białka, który ma bardzo szerokie zastosowanie medyczne. Zawiera ona między innymi  właściwości przeciwzapalne.

Bromelaina jest stosowana również do:

– leczenia obrzęków powstałych w wyniku urazów ciała – dotyczy to zarówno poważniejszych urazów pooperacyjnych, jak i stłuczeń czy siniaków.

– łagodzenia różnego rodzaju bólów- istnieją badania pokazujące, że enzym ten może przyspieszać leczenie dny moczanowej.

– zmniejszenia krzepliwości krwi – jeśli więc cierpisz na choroby układu sercowo-naczyniowego lub istnieje u ciebie ryzyko wystąpienia zakrzepicy, to powinieneś jak najczęściej sięgać po świeżego ananasa

– zapobiegania zwężeniu tętnic – razem z magnezem i potasem istotnie zmniejsza ryzyko zawału serca

– może też przynosić ulgę astmatykom i alergikom, ponieważ wpływa na zmniejszenie produkcji śluzu, a leukocyty potrafią wykorzystać enzymy w celu strawienia szkodliwych wirusów i bakterii oraz niestrawionych resztek pokarmowych, które mogą powodować alergie, zmniejsza to ryzyko wystąpienia nadczynności układu immunologicznego

– przyspieszania leczenia chorób układu oddechowego

W czym jeszcze może pomagać bromelaina

Bromelaina może również przynosić korzyści sportowcom, ponieważ hamuje działanie prostoglanydyn prozapalnych (hormonów), które wywołują ból i stany zapalne, a jednocześnie pobudza tworzenie się prostaglandyn przeciwzapalnych, obniża też ryzyko powstania komplikacji związanych z kontuzjami ścięgien i mięśni, przyspiesza wchłanianie się wspomnianych już wyżej obrzęków i siniaków.

Należy zachować ostrożność jeżeli prędzej nie spożywaliśmy bromelainy, ponieważ u niektórych osób pojawia się nadwrażliwość na enzym i wówczas nawet niewielka ilość spożytego ananasa może doprowadzić do reakcji organizmu!

Bromelaina jest dostępna również w postaci suplementu. Jeżeli potrzebujesz większej dawki enzymu to warto po niego sięgnąć. Natomiast kiedy chcesz zażywać bromelainę prewencyjnie wystarczy, że włączysz ananasa do diety.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*