Wysłany: 10-12-2011, 14:46
Świetny album to jest to co kocham unoszące chwytające za serce melodie upliftu ! Szczególnie podoba mi się kawałek: Horizonte, Take my guitar, Give you my love jak i reszta Aby więcej takich albumów nam gościło Pozdro
Pomógł: 9 razy Wiek: 23 Dołączył 532 dni temu Posty: 1055 Skąd: Skierniewice
Wysłany: 07-02-2012, 14:21
Uff, dobrnąłem. Ostatni album roku 2011 do ocenienia. Mam już nauczkę na przyszłość, żeby się nie ociągać i robić to regularnie, bo prawdę mówiąc mam już dzwonki w uszach, od kilkunastu dni codziennie kilkanaście numerów w innym stylu. Nie zapowiada się na długą przerwę, bo już na ten moment na najbliższe miesiące zapowiada się 13 (!) albumów... Rok, który zakończył się miesiąc temu, ja dzisiaj kończę upliftingowo, a to za sprawą właśnie albumu Soundlift. W tym roku oceniałem już kilka czysto upliftowych wydawnictw - niektóre słabsze (Activa, Airbase), inne bardzo dobre (FRONT). Z radością mogę powiedzieć, że "Yerevan" zaliczam do tych drugich. W zasadzie na tym albumie znalazło się wszystko, że od takiego albumu oczekuję. Dobre intro? Jest. Wyniosły utwór? Pełno. Plażowe brzmienia? Jak najbardziej. Coś wolniejszego? Znajdzie się. Dobry wokal? Też jest. Smutny motyw? Również. I tyle wystarczy, żeby mnie uszczęśliwić. Ale muszę też powiedzieć, że Soundlift zawarł na tym albumie bardzo miłe dla ucha, ukochane przeze mnie balearyczne brzmienia. Give Me Your Love brzmi jak najlepsze lata twórczości eksperta balearycznych brzmień Rogera Shaha (Sunloungera) - w utworze tym wokalu użyczyła zresztą Adrina Thorpe, jedna z ulubionych wokalistek pana Magic Island. Kolejny świetny utwór - Take My Guitar, aż zbyt bardzo przypomina mi chyba Rogerowe "Acapulco Waves"; co nie zmienia faktu, że ten utwór aż ciągnie mnie na plaże, gdy na zewnątrz 15stopniowy mróz. Dalej jest już trochę bardziej standardowo - typowe, bardzo wyniosłe breakdowny, szybkie linie melodyczne i basowe, orkiestrowe instrumenty... Fani gatunku uplifting płaczą ze szczęścia< ja jestem co najwyżej zadowolony. Ale i jeszcze znalazłem coś ciekawego: Nakhti, które swoim klimatem przypomina mi Painting Pyramids. Bardzo chciałbym też wyróżnić Oriente - czy to pośród balearycznych, czy upliftingowych brzmień, musi znaleźć się jakiś melancholijny, smutny Trance - przynajmniej dla mnie: moment, gdy jakiś motyw wywołuje u mnie ciary na plecach i rozprasza myśli jest najlepszą bronią tego gatunku - i właśnie ten utwór to ma. Album zdecydowanie polecam. Melodyczny, szybki - ale zróżnicowany, na pewno fanom szybszych, a także i wolniejszych brzmień przyniesie satysfakcje. Miło widzieć coś od mało znanego mi póki co producenta oraz labelu tak wysoko - bo krążek zasłużył na wysokie 8.1, ex aequo z FRONT.
Pomógł: 9 razy Wiek: 23 Dołączył 532 dni temu Posty: 1055 Skąd: Skierniewice
Wysłany: 07-02-2012, 15:48
zeneq napisał/a:
Chciałbym zaznaczyć iż "Nakhti" powstało zdecydowanie wczeeeeeeśniej niż Piramidy , które nawiasem mówiąc mi się nie podobają
Nie sugeruje, że Soundlift ściągnęło ten klimat z Painting Pyramids, po prostu zauważyłem że te dwa utwory, zwłaszcza breakdownem, są do siebie nieco podobne. Tak samo jak numer z Adriną i Take my Guitar nieco przypominają mi Shaha. P.S. Właśnie ten utwór leci u mnie teraz w głośniku, przeznaczenie? xd
Chciałbym zaznaczyć iż "Nakhti" powstało zdecydowanie wczeeeeeeśniej niż Piramidy , które nawiasem mówiąc mi się nie podobają
Nie sugeruje, że Soundlift ściągnęło ten klimat z Painting Pyramids, po prostu zauważyłem że te dwa utwory, zwłaszcza breakdownem, są do siebie nieco podobne. Tak samo jak numer z Adriną i Take my Guitar nieco przypominają mi Shaha. P.S. Właśnie ten utwór leci u mnie teraz w głośniku, przeznaczenie? xd
Być może , odbiegając od tematu jest to jeden z moich utworów życia , osobiste TOP Upliftingu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum