Armin van Buuren
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Rejestracja Rejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Rank 1
Autor Wiadomość
B. Rabbit 

Dołączył 1058 dni temu
Wysłany: 29-03-2010, 09:50  Rank 1

Najpierw rozgrzał do czerwoności parkiet bydgoskiej Hali Łuczniczka, a następnie udzielił nam krótkiego wywiadu. Piet Bervoets to 1/2 holenderskiego superduetu Rank1, który ma na swoim koncie aż dwa hymny wykonane specjalnie na imprezy MDT Agency. O czym powiedział nam tuż po swoim secie na enTrance 2010 - sprawdźcie sami!

Fantastyczny set! Ludzie świetnie się bawili! A Tobie jak się podobało?

Bardzo mi się podobało. Ale dla mnie nie jest ważne, żebym to ja się dobrze bawił, ale żeby ludzie się świetnie bawili.

Chciałabym zapytać Cię o początki Waszej współpracy z Benno. Ponoć gdy pierwszy raz byliście razem w studio, słuchaliście muzyki klasycznej, m.in. Mozarta i Bacha?

Tak, Benno grał na pianinie. Ja dodałem beat i powiedziałem: "no to teraz coś zagraj". Wyszło dość chaotycznie, ale w taki właśnie sposób zaczęliśmy.

Zdaje się, że Wasze produkcje nadal mają coś z muzyki klasycznej?

Też tak myślę. Produkcja "Symsonic" jest na przykład bardzo klasyczna.

Czym się różni wobec tego muzyka klasyczna od trance'u według Ciebie?

Różnica polega na tym, że w muzyce klasycznej wszystko jest podzielone na części i jest refren, który co jakiś czas pojawia się. W muzyce tanecznej jest za to motyw, który się stale powtarza.

Śmiało można powiedzieć, że jesteś bardzo doświadczonym DJ'em. Jesteś w tej branży od kilkunastu lat. Masz już wypracowaną metodę na idealnego seta?

Nie, to zależy dla jakich ludzi grasz. Jeśli stoją i się tylko głupio patrzą, to zmieniam klimat seta. DJ zawsze ma przy sobie produkcje, o których myśli: "to im się może spodoba!". Ale Davida Guetty nie zagram, chcę grać w swoim stylu. Poza tym mam gruby case, więc mogę w różny sposób zagrać.

A nie jest tak, że większość ludzi najchętniej słucha hitów i tylko czekają, aż je zagrasz?

Zawsze gram parę kawałków Rank1. Poza tym trudno wcześniej ustalać, co się zagra, bo to ludziom może się nie spodobać.

Sprawiasz wrażenie skoncentrowanego, gdy jesteś za deckami. Nie jesteś typem showmana, prawda?

Tak, jestem zajęty jak gram. Są ludzie, którzy grają "pod publiczkę", ja mam swój styl grania. Poza tym wolę, żeby to muzyka "mówiła", a nie ja.

Czy to prawda, że grasz bez zatyczek do uszu? Niepokojące. Nie chcemy, żebyś ogłuchł...

Zgadza się. Chodzi o to, że jak gram z zatyczkami do uszu, to odsłuch nie działa jak trzeba. Wtedy ustawiam dźwięk tak głośno, jakbym grał bez zatyczek.

A nie masz tego okropnego "pip" w uszach?

Tak, zawsze, ale to mi już nie przeszkadza. Co powiedziałaś? (śmiech)

Rank 1 to fabryka hitów, które często stają się hymnami imprez trancowych. Dobrym przykładem jest "The Great Escape" czyli Wasza najnowsza produkcja stworzona wspólnie z Jochenem Millerem, która jest hymnem enTrance. Jestem ciekawa, co sądzisz o hymnie tegorocznego Trance Energy, który zrobił Sander van Doorn?

Myślę, że jest dobry. Sander van Doorn robi bardzo dobre produkcje.

Rank1 wydaje jedną lub dwie produkcje rocznie. Dlaczego tak mało?

Tyle wystarczy. Lepiej jedną dobrą niż kilka przeciętnych. Nie mamy też wytwórni muzycznej, która nam mówi, że musimy wydawać trzy numery rocznie. Lepiej coś dobrze robić, niż po tak zwanych łebkach.

Ostatni Wasz album "Symsonic" ukazał się w 2002 roku. Oczywiste pytanie: kiedy doczekamy się następnego?

Zawsze mnie o to pytają. Podobnie jak przy poprzednim pytaniu - lepiej dobry album, niż przeciętny. Jak będą fajne kawałki, to zrobimy album. Inaczej na pewno nie.

A tak chociaż mniej więcej kiedy to będzie?

Tak mniej więcej to przed 2020 (śmiech). Nie znam odpowiedzi na to pytanie.

Dziękuję bardzo za wywiad.

Nie ma sprawy i do zobaczenia następnym razem.

Profil Facebook

Odpowiedz do tematu