Przez cały rok pozwoliłem sobie pisać krótsze i dłuższe recenzje albumów - łącznie w liczbie
33. Mam nadzieję, że ktokolwiek je czytał, bo jak by nie patrzeć są one dla was - jeśli ktoś nie jest pewny, czy album mu się spodoba, czy warto go słuchać, może wtedy się w jakiejś części zasugerować komentarzami, a im bardziej rozwinięte zaś - tym bardziej godne uwagi, czyż nie?

Jeśli pominąłem jakiś album to pewnie oznacza, że mnie nie interesował, ponieważ ocenić wszystkich pewnie nie dałbym rady. Szkoda też, że nie miałem więcej czasu na każdą recenzję - bo z perspektywy czasu takie albumy jak Winter Kills czy Group Theraphy szybko mi się znudziły, a Thoughts Become Things II wciąż słucham - a miejscami wygląda to odwrotnie.
Schemat zeszłorocznych albumów jest prosty - najlepsi zawodzą, nieoczekiwani zaskakują. Chyba nie tylko ja spodziewałem się lepszych krążków od duetu Tritonal, TyDiego, Schulza (aka Dakoty)... z kolei FRONT, Soundlift, Paul Vinitsky - mówią nam niewiele, a ich składanki można zaliczyć do tych najlepszych. Dużo było eksperymentów, co mnie cieszy - szkoda, że nie wszystkie się wśród ludzi przyjęły (Roger Shah, Above&Beyond...). Ale wszystko to jest kwestią gustu dlatego ocene zostawiam każdemu z osobna, jak widać zresztą po tym temacie, nie ma zdecydowanego lidera (najwiecej razy wymienilicie chyba Orjana...). Najlepszym podsumowaniem niech będzie więc ranking, który przy okazji recenzowania sobie uzupełniałem.
RANKING ALBUMÓW 20111. Roger Shah - Openminded!? [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Obsession; Ocena: 9.7]2. Orjan Nilsen - In My Opinion [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Mjuzik; Ocena: 9.2]3. Richard Durand - Wide Awake [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Open Range; Ocena: 9.0]4.
Paul Vinitsky - Invincible [RECENZJA; Najlepszy Utwór: All I Know Now; Ocena: 8.5]5.
Tenishia - Frozen Roads [RECENZJA; Najlepszy Utwór: The Ones We Left Behind; Ocena: 8.4]6.
Tiesto pres. Allure - Kiss From The Past [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Show Me The Way; Ocena: 8.2]7.
FRONT - My Past Life [RECENZJA; Najlepszy Utwór: My Past Life; Ocena: 8.1]8.
Soundlift - Yerevan [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Oriente; Ocena: 8.1]9.
Cosmic Gate - Wake Your Mind [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Over The Rainbow; Ocena: 8.05]10.
Josh Gabriel presents Winter Kills [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Deep Down; Ocena: 8.0]11.
Dennis Sheperd - A Tribute To Life [RECENZJA; Najlepszy Utwór: I Die; Ocena: 7.95]12.
Above & Beyond - Group Therapy [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Thing Called Love; Ocena: 7.9]13.
Chicane - Thousand Mile Stare [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Going Deep; Ocena: 7.8]14.
Orkidea - 20 [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Unity; Ocena: 7.5]15.
Bobina - Rocket Ride [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Lamento Sentimental; Ocena: 7.4]16.
Pulser - The Space Between Stars [RECENZJA; Najlepszy Utwór: In Deep; Ocena: 7.35]17.
Gareth Emery - Northern Lights Re-Lit [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Arrival (Ashley Wallbridge Intro Mix); Ocena: 7.3]18.
Armin van Buuren - Mirage REMIXES [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Love Too Hard (Roger Shah Pumpin' Island Mix); Ocena: 7.2]19.
Markus Schulz presents Dakota - Thoughts Become Things II [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Terrace 5AM; Ocena: 7.1]20.
TyDi - Shooting Star [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Out In The Cold; Ocena: 7.0]21.
ATB - Distant Earth [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Apollo Road; Ocena: 6.9]22.
Andrew Bayer - It's Artificial [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Paper Cranes; Ocena: 6.7]23.
Tritonal - Piercing The Quiet [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Something New; Ocena: 6.5]24.
Activa - To The Point [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Telic (Part One); Ocena: 6.3]25.
Sander van Doorn - Eleve11 [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Timezone; Ocena: 6.2]26.
Jon O'Bir - Music Database [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Perfect As You Are; Ocena: 6.1]27.
O'Callaghan - Unfold [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Impossible To Live Without You; Ocena: 6]28.
Airbase - We Might Fall [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Silent Music For Quiet People; Ocena: 6]29.
W&W - Impact [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Search For Tomorrow; Ocena: 5.5]30.
Eco - M(You)sic [RECENZJA; Najlepszy Utwór: The Stream Turned Into Ocean; Ocena: 4] RANKING KOMPILACJI 20111. Richard Durand - In Search Of Sunrise 9: India [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Vinson - Circular Progression; Ocena: 9]2. Leon Bolier - Streamlined 2011: Tunis [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Wojciech Tuszyński - Delays; Ocena: 8.9]3. Armin van Buuren - A State Of Trance 2011 [RECENZJA; Najlepszy Utwór: Anhken - Always Look Back; Ocena: 7] Jak widać najbardziej sukcesywnym producentem 2011 roku był Richard Durand - dobry album na podium, świetna kompilacja na pierwszym miejscu
Możliwe, że w przyszłym roku zrobie podobne zestawienie - zobaczymy, jakie będzie zainteresowanie, bo to też zabiera mi trochę czasu i siły, a nie wiem nawet czy ktokolwiek to czyta wiec nie wiem, czy pisać się opłaca.
Aha, no i ostatnia rzecz - możliwe że nagram mixa z najlepszymi utworami z albumów, TBA na forum