Armin van Buuren
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Rejestracja Rejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki. co czytacie ?
Autor Wiadomość
Szydera 

Dołączył 1089 dni temu
Wysłany: 16-07-2009, 16:48  

psychologia, pedagogika

polecam: Allan i Barbara Pease
-Dlaczego mezczyzni sa niepewni swej milosci.
-Dlaczego mezczyzni unikaja zobowiazan.
-Dlaczego kobiety nie przechodza do sedna sprawy.
-Dlaczego mezczyzni klamia a kobiety placza.

ksiazki napisane przez swiatowej slawy ekspertow od stosunkow miedzy ludzkich i jezyka ciala.

A takze ksiazke pt. "Dialog jest trudny" nie pamietam autora...

Shadow 
Motonita

Dołączył 1085 dni temu
Wysłany: 16-07-2009, 17:24  

jak bylem w wieku podstawowkowym to wszystkie przygodowe jedne za drugimi lecialy a teraz jakos bardziej parapsychologiczne(nie ze caly czas akurat pol roku temu ostatnio :P :P ) czytam a tak to na kompie e-booki itp :D

bat łer is auer old mjusik ? - Ferry Corsten pres. Eon - Pocket Damage

Profil Facebook

DeJoker 
-=uplifting master=-

Dołączył 1047 dni temu
Wysłany: 18-07-2009, 10:15  

A ja nie czytam :D
kiedys tam przeczytałem Zemste Fredry, Ojca chrzestnego :P
Mały ksiąze tez przeczytalem :D i poradnik mlodego skauta jak bylem maly :D

Profil Facebook

JADD 
Classic Trance Fan

Dołączył 1089 dni temu
Wysłany: 18-07-2009, 11:09  

heh "Ojciec Chrzestny" to dla mnie klasyka ,świetnie ukazuje amerykański świat przestępczy XX wieku ,niestety taka w miarę "kulturalna" mafia już nie istnieje.Następną książką ,którą uwielbiam jest "Sycylijczyk" tego samego autora co napisał "Ojca Chrzestnego" ,czyli Mario Puzo ta książka ukazuje mroczny świat sycylijskich prowincji ,gdzie tylko jedna osoba była skłonna przeciwstawić się skorumpowanemu rządowi ,ta książka zawiera również informacje co Michael Corleone robił na Sycylii podczas jego banicji.Ostatnimi czasy pewien pisarz wykupił prawa do napisania dalszych części "Ojca Chrzestnego" i tak powstały" Powrót Ojca Chrzestnego" oraz "Zemsta Ojca Chrzestnego"
tym pisarzem jest Mark Winegardner oczywiście te książki odbiegają trochę poziomem do pierwowzoru ,ale jednak ciekawią niezmiernie . Oczywiście lubię także książki "Ostatni Mohikanin" Coopera ,książki Guido Knoppa np"Stalingrad"

Profil Facebook

B. Rabbit 

Dołączył 1057 dni temu
Wysłany: 18-07-2009, 13:10  

JADD napisał/a:
heh "Ojciec Chrzestny" to dla mnie klasyka ,świetnie ukazuje amerykański świat przestępczy XX wieku ,niestety taka w miarę "kulturalna" mafia już nie istnieje.

Z książek Mario Puzo polecam także "Rodzina Borgiów", książka też o mafii tylko, że w kościele, opowiada o papieżu i jego rodzinie mafijnej. Ostatnio czytałem książkę Roberto Saviano "Gommora". Jest to powieść non fiction która ukazuje działania mafii w Neapolu na przełomie kilkudziesięciu lat. Mogę także polecić "Anioły i Demony" Dana Browna. Oprócz tego fantastyka od Tolkiena do Sapkowskiego, a z tych mniej znanych autorów to R. A. Salvatore.

Profil Facebook

DeJoker 
-=uplifting master=-

Dołączył 1047 dni temu
Wysłany: 19-07-2009, 22:05  

Polecam jeszcze Odyseje koszmiczna 2001 :)

Profil Facebook

Usagi 
Lubię doskie placki.

Pomogła: 1 raz
Dołączyła 1046 dni temu
Wysłany: 20-07-2009, 19:29  

Polecam serię "Hyperion" oraz "Diunę. Konkretnie wciąga, aczkolwiek pierwsze dwie części "Hyperiona" są lepsze.

Joy 
Administrator

Dołączył 1090 dni temu
Wysłany: 20-07-2009, 19:39  

Obecnie Wielki Gracz Johna Grishama... polecam całą serię książek tego pisarza :)

Cytat:

John Grisham w ciągu 17 lat wydał 18 bestsellerów, sprzedanych w ponad 200 mln. egzemplarzy - tak głosi wydawca. Nietrudno w to uwierzyć i dziwić się nie należy. Grisham to prawdziwa gwiazda. Pisarz o dużych możliwościach literackich: od "Firmy" do "Ominąć święta", od thrillerów prawniczych po słodko - gorzką historię rodzinną.

Nową powieść czyta się znakomicie. Joel Backman został skazany na 20 lat więzienia. Przedtem był Wielkim Graczem, najpotężniejszym, po prezydencie, człowiekiem w stolicy. Firma prawnicza, którą założył, była najbardziej wpływową spółką w stołecznych kręgach politycznych. Była lobbystyczną machiną wojenną. Po sześciu latach odsiadki Backman zostaje ułaskawiony przez ustępującego prezydenta.

Niespodziewana wolność zmusza bohatera do bezwzględnej walki o życie. Jest CIA, Mosad. Są Sudańczycy, Chińczycy, Rosjanie. Wszyscy chcą zabić Joela, zanim zacznie mówić. To, co chce powiedzieć, może zmienić losy świata.

Jak zwykle u Grishama dowiadujemy się, że świat to globalna wioska, gdzie wielcy biorą udział w grze, o której zwykły przechodzień nie ma pojęcia. W odróżnieniu od poprzednich powieści tu Grisham bohaterem uczynił również Bolonię. "Cudowne, stare miasto, które natychmiast pokochałem" - pisze autor. Zapominamy więc czasami o sensacyjnej intrydze i snujemy się z Joelem po wąskich uliczkach Bolonii, delektujemy się tutejszym winem i jadłem, a wytchnienia szukamy w kościołach i bazylikach.

Mała uczta dla wielbicieli nie tylko pisarstwa Grishama, ale także słonecznej Italii.

Recenzja: Magdowata
http://www.i-ksiazka.pl/view_book.php?kid=14187

Profil Nasza-Klasa.pl

Profil Facebook

Franzi 
Nu NRG

Pomogła: 5 razy
Dołączyła 1086 dni temu
Wysłany: 28-07-2009, 20:02  

-do 1 liceum wszystkie lektury
-thrillery, sensacyjne np Kellerman
-autobiografie typu Kwiat pustyni, Żar serca, Sprzedane, (głównie tematyka życia kobiet na bliskim wschodzie i w Afryce)
-historyczne głównie angielskie
-kiedyś jakieś powieści [Musierowicz, Siesicka) i przygodowe (Szklarski, Verne) ale wszystkie mnie interesujące już przeczytałam
-Harry Potter oczywiście, Władca Pierścieni, coś z Browna, Kinga przeczytałam tylko Miasteczko Salem i Mgłę

tyle tego było że już mało pamiętam, uwielbiam czyta ;)

Piochu 

Dołączył 1089 dni temu
Wysłany: 29-07-2009, 20:53  

Lektury ?? przeczytałem w życiu aż... 2, Nasza Szkapa i Antek....
A jeśli chodzi o normalne książki to teraz znowu dzieła Cobena męcze :)

Odpowiedz do tematu