Armin van Buuren
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Rejestracja Rejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Gareth Emery - Northern Lights Re-Lit
Autor Wiadomość
buurendj 
Weteran

Zaproszone osoby: 7
Dołączył 1088 dni temu
Wysłany: 11-03-2011, 14:23  

Coraz więcej "wypustów" z tej płyty. Podobnie jak "Do You Dream? Remixes" będzie lepszy od autorskiej płyty.

Profil Nasza-Klasa.pl

Profil Facebook

Karol 
A&B Fan

Dołączył 1056 dni temu
Wysłany: 14-03-2011, 18:50  

"Be Fair. Don't Share!"

"Nie ma nic bardziej osobistego, jak własny gust muzyczny."

Soundcloud || Facebook || Twitter

Profil Facebook

Kanes 

Zaproszone osoby: 2
Dołączył 1089 dni temu
Wysłany: 17-03-2011, 15:47  

Profil Facebook

buurendj 
Weteran

Zaproszone osoby: 7
Dołączył 1088 dni temu
Wysłany: 17-03-2011, 15:51  

Mam ochotę to wygrać. Ale jeszcze nie widziałem konkursu z tą płytą.

Profil Nasza-Klasa.pl

Profil Facebook

B0BS0N 

Dołączył 1088 dni temu
Wysłany: 18-03-2011, 22:08  

Po wstępnym przesłuchaniu nic poza remixem Super8 & Tab mnie nie urzekło.
No ale materiał był bardzo słaby, więc nie miał potencjału remixowego... może wrócę później z szerszą oceną.

http://asot-only.pl/va-ye...son-vt14726.htm

Myspace:
www.myspace.com/bobsondj
Soundcloud:
www.soundcloud.com/bobsondj/

Kendziooor 
Raczej nie hrabia :P

Dołączył 531 dni temu
Wysłany: 19-03-2011, 14:35  

Ostatnio zabrakło mi czasu na dalsze zestawienie albumów z 2010, więc wziąłem się za tegoroczne składanki. Pod ostrzał miał pójść Rychu, ale przypadkiem upolowałem "Northern Lights Re-Lit" Garetha Emery'ego , więc to ten album będę dzisiaj oceniał. Pierwotna składanka to obok albumu Super8&Tab największy niewypał zeszłego roku, o czym zresztą próbowałem przekonać was tutaj. Pan twórca dobrał sobie całkiem ciekawą grupę ludzi mających uratować to wydawnictwo, więc z zainteresowaniem biorę się za ocenianie. A więc...

Arrival (ASHLEY WALLBRIDGE INTRO MIX) - Tak jak wspominałem, typowe zboczenie Ashleya - przeciętny i niezbyt kuszący RIP, ale kompletnie odwrotne wrażenia po zdobyciu FULL HQ. Jest tak i tutaj. Początkowo byłem dosyć sceptycznie nastawiony, uważając, że to w 95% oryginał. Teraz po odsłuchaniu moja ocena kolosalnie się zmieniła. Wallbridge zrobił z tym kawałkiem wszystko, co można było zrobić. Genialne intro, do czego mnie przyzwyczaił. Zachowany klimat oryginału, ba... 3x bardziej klimatyczny od oryginału, za sprawą bębnów w intro czy chociażby przejścia intra na break i dźwięków, które Ashley wykręcił. Kawałek świetnie się rozkręca, a mimo nudnej melodii z oryginału która leci przez bite 5 minut kawałek jest bardzo ciekawy. Lekko zmienione akordy, genialne Ashleyowe wyjście z breakdownu i jazda. Wielkie uznanie za ten remix, bo w domowym zaciszu ten kawałek brzmi po prostu nieziemsko - połączenie dźwięków Ashleya Wallbridge i niewykorzystanego potencjału z oryginału.
El Segundo (ARTY REMIX) wprawia mnie w mieszane odczucia. Oryginał trudny do zremiksowania, nie da się zaprzeczyć. Do breakdownu utwór brzmi bardzo dobrze - zwłaszcza podoba mi się baseline, ten dźwięk jakby z akordeonu. Ciekawie to Arty skombinował, ale vocal-chopsy z oryginału troszkę się w niego nie wpasowały. Breakdown już troszeczkę obniża moją ocenę. Zwykłe pianinko, tyle że każdy akord wydłużony na 16 beatów. Nie ma tego klimatu z oryginału, który swoją drogą był jedynym, który mi się podobał na płycie Garetha. Rozwinięcie tak samo jak baseline, udane.
Stars (HARDWELL REMIX) - cichy, puściutki, spokojny baseline, więc wiemy już że będzie house'owo. Nie przypadł mi do gustu ten remix. Niewiele się w nim dzieje, motyw z oryginału kompletnie niewykorzystany. Dźwięki są tak proste że nudzą się jeszcze podczas pierwszego odsłuchania. Breakdown jest w porządku, ale z kolei jest w nim chyba zbyt duża moc w porównaniu do całej reszty.
Full Tilt (BELTEK REMIX) - no to dostał facet mission impossible. Kawałek ciekawie się rozpoczyna, tak jakby minutowe intro z tym dającym po uszach dźwięku, ale czuć że rozkręci to jakoś kawałek. Syrena, wyjście z intra i jazda! Techniczny baseline to była oczywistość w tym kawałku i IMHO został on świetnie wpasowany w charakter kawałka. Czuć że jest zbudowany pod motyw, jednocześnie wpada w ucho. Niestety, w breakdownie Beltek nie podołał, kawałek staje się wtedy tak samo upierdliwy jak upierdliwy był oryginał. Ciekawe rozwinięcie motywu w melodii, bardzo mi się spodobało. Dźwięki Garetha, ze zmienioną melodią na techowym baseline. Zadanie było trudne, ale myślę że pan Beltek wyszedł obronną ręką.
Citadel (SUPER8 & TAB REMIX) i zaskoczenie, bo mówiąc szczerze nie spodziewałem się po tych panach tak udanego remixu. Rozbijając ten element na kawałki zrobiłbym chyba grzech, bo kawałek brzmi po prostu całym sobą. Progresywna podstawa, ciekawe dźwięki, powoli wchodzący motyw z oryginału. Wg. mnie jest to najlepsza reinterpretacja, motyw zaprzepaszczony w oryginale, tutaj dostał dosłownie nowe życie. Miło, melodycznie, z uczuciem. Świetny, po prostu świetny remix. :)
I Will Be The Same (DENNIS SHEPARD REMIX) - interesująca pozycja na playliście. Głównie za sprawą baseline'u, który po prosty świetnie wkręca. Progresywne dźwięki, powoli rozkręcający się utwór jak to na techniczny remix przystało. Gdy wchodzi wokal troszkę moja ocena spada. Leady na tym baselinie już tak dobrze nie grają. Środek utworu jak w oryginale, ładny, ale w takiej edycji utworu tak sobie brzmi. Świetne wyjście z breaka. Bardzo charakterystyczny kawałek, potencjał do zremiksowania był ogromny, więc tym ciekawsze, że producent poszedł tą drogą. Co by nie patrzeć, mi się podoba.
Fight The Sunrise (DANIEL KANDI EDIT) to z kolei całkiem przyjemny uplift, zwłaszcza za sprawą motywu piano w tle i wokalu, który w takiej wersji po prostu bardziej mi "przystoi". Miły dla ucha breakdown. Trochę tu jednak brakuje... no, tego czegoś. Takiego jądra, coś za co można by ugryźć ten kawałek. Zabrakło trochę wyrazu. Melodia jest miła, wszystko współgra, jednak coś sprawa że ten kawałek w rozgłośni radiowej nie przykułby mojej uwagi.
Sanctuary (GIUSEPPE OTTAVIANI REMIX) z początku brzmi jak typowy uplift, ale w miarę rozwijania się całej podstawy nabierałem przekonania że Giuseppe coś z tego wycisnął. Ciekawe dźwięki się na wchodzie pojawiły, jednak to breakdown zasługuje na największą uwagę. Świetny re-make, słodka gitara genialnie współgra tłem, a później z wokalem. Fajny klimat jest także na wyjściu z breakdownu. Później kawałek gubi swoją magię na rozwinięciu, brzmiąc ponownie jak każdy uplifting.
All Is Now (JORN VAN DEYNHOVEN REMIX) - no tu już niestety standard uplift na całego. Oryginał jest świetny, ma doskonałą melodię więc fanom upliftu kawałek na pewno przypadnie do gustu, jednak mówiąc szczerze pan Jorn się nie napracował tutaj. Na uwagę zasługuje ciekawa interpretacja breakdownu, no i całkiem dobre rozwinięcie. Kawałek sam w sobie oceniam jako dobry z aspiracjami na bardzo dobry, ale w porównaniu z oryginałem moja opinia o tym remixie spada.

Podsumowanie: Krótko i do rzeczy - remikserzy sprostali postawionemu im zadaniu. W porównaniu do albumu oryginalnego, jest więcej melodii, więcej sensu, więcej klimatu. Oryginały brzmią tak, jakby Gareth szukał pomysłów, ale ich nie rozwijał. Remixy pokazują, że w tych kawałkach drzemie spory potencjał, co sam podkreślałem oceniając składankę z zeszłego roku. Jest kilka lepszych, kilka gorszych produkcji na tym re-licie, jednak wszystkie trzymają równy poziom, i jest to poziom dobry.
Najlepsze utwory: Arrival (ASHLEY WALLBRIDGE INTRO MIX) i Citadel (SUPER8 & TAB REMIX)
Ocena: 7.3
Miejsce w zestawieniu 2011: ?

Strong 

Dołączył 517 dni temu
Wysłany: 20-03-2011, 22:02  

Album jest jak dla mnie wyśmienity wszystko mi się w nim podoba :) .

Mój Ulubiony Track: Gareth Emery – El Segundo (Arty Remix)- Ahh boski remix <3
Ocena: 9/10

yarkee 

Dołączył 678 dni temu
Wysłany: 23-03-2011, 09:52  

Album dużo ciekawszy aniżeli Original Mix. Na początek dobry Arrival (Intro Mix) :gwizd: od Ashley'a. Później fajnie wkręcający El Segundo (Arty Remix). Trochę ubogi breakdown ale za to wyraźnie słychać pianinko :zakochany: . Stars w remixie Hardwella'a po prostu mi się nie podoba. :/ Kilka prostych dźwięków i to wszystko. ;P Full Tilt (Beltek Remix) - ciekawy jest tylko bassline i jak pisał Kendziooor "rozwinięcie motywu w melodii". :) Wszystkie produkcje z wokalem są bardziej energiczne i przyjemnie się ich słucha. :music: Nadszedł czas na Citadel. Panowie z Super8 & Tab zrobili mistrzostwo świata! :jupi: Melodyjny track z fajnym bassline'em, w którym wyraźnie słyszalny jest motyw przewodni. Mój nr 1 tego albumu. :medal: Global w remixie Jordan'a Suckley'a - tu mieszane uczucia. ;/ Zbyt długo się rozkręca. Sam motyw jest zachowany, ale zbytnio zagłusza go bassline. O.o Original Mix jednak dużo lepszy. :brawo: Pozostał All Is Now (Jorn Van Deynhoven Remix). Szybki tune z fajną melodią, niestety (tu znów zgodzę się z Kendziooorem) mało różniący się od oryginału. :(

Ogólnie pisząc w Re-Lit Gareth'a są ciekawsze dźwięki i więcej energii niż w oryginale ;) Zatem remixerzy sprostali zadaniu :hyhy:

alex92 

Dołączył 459 dni temu
Wysłany: 29-03-2011, 11:29  

Gareth Emery feat. Brute Force - Arrival (Ashley Wallbridge Intro Mix)
Gareth Emery - Citadel (Supe8 And Tab Remix)
Gareth Emery feat. Emma Hewitt - I Will Be The Same (Dennis Sheperd Remix)

Te remixy zasluguja na uwage :)

Odpowiedz do tematu